LiPo акумулаторите ще ви предоставят огромно забавление с вашия Traxxas електрически радиоуправляем модел. Това са акумулаторите, с които ще може да развиете максималната скорост на вашия модел, да се докоснете до пълната му динамика и не на последно място - те ще ви осигурят оптимално и дълго време за управление с един заряд.

За безпроблемната им работа, както и за дългият им експлоатационен срок, е нужно да знаете и спазвате някои основни правила, свързани с използването, зареждането и съхранението на LiPo акумулатори. Следването на настоящите наши съвети и препоръки ще бъде гаранция за дългия експлоатационен срок на вашия Traxxas LiPo акумулатор.

Избор на подходящ LiPo акумулатор.

От Нитро Планет ви предлагаме разнообразие от Traxxas LiPo акумулатори. Това, с което следва да се съобразите при избора на LiPo акумулатор за вашия модел са две основни неща:

  • волтажа на акумулатора - никога не надхвърляте зададения от производителя волтаж. Ако го направите ще изгорите спийд контролера, възможно е да изгорите и друга част от електрониката на модела.
  • размера на акумулатора - дължината на Traxxas LiPo акумулаторите е стандартизирана и те се предлагат само в няколко размера. Същото важи и за височината им. Ширината на повечето акумулатори за съответния мащаб модел е еднаква.

Голяма част от електромоделите на Traxxas могат да бъдат захранени с повече от един вид (волтаж и капацитет) LiPo акумулатор. Кои са подходящите акумулатори конкретно за вашия модел ще откриете в оригиналната книжка към модела. Ако не разполагате с нея, може да я свалите в PDF формат от нашата секция Документация. В случай, че имате нужда от консултация при избора на LiPo акумулатор, свържете се с нас и ще получите професионален съвет.

Обърнете внимание, че за някои от акумулаторите може да ви бъде нужен кит, позволяващ монтиране в модела на по-висок акумулатор. Този кит често се продава отделно, по-рядко е в окомплектовката на модела.

Зареждане на Traxxas LiPo акумулатор.

Зареждането на LiPo акумулатор е отговорен процес, на който следва да се обърне значително внимание. Traxxas зарядните устройства са интелигентни, с модерен софтуер и постоянно следят за състоянието на акумулатора. В случай на откриване на проблем преди или по време на зарядния процес, зарядното устройство ще прекрати зареждането. Независимо от това зареждането на LiPo акумулатор (важи и за NiMH акумулатори) никога не трябва да се оставя без наблюдение и контрол.

За зареждането на LiPo акумулатор може да се използва единствено и само сертифицирано за зареждане на LiPo акумулатори зарядно устройство. Никога не зареждайте LiPo акумулатор с неизправно или предназначено само за друг тип акумулатори, например NiMH, зарядно устройство. Ако устройството е комбинирано за зареждане на различни по вид акумулатори, винаги избирайте LiPo режим за зареждане на LiPo акумулатор.

iD технологията е на ваше разположение.

Зарядните устройства Traxxas iD са сигурен, бърз и най-удобният начин за зареждане на Traxxas акумулатори. Патентованата технология позволява снабдено с iD зарядно устройство да идентифицира автоматично типа, напрежението и капацитета на акумулатора. Свържете iD акумулатор към iD зарядно устройство и просто натиснете бутона "Старт". Зарядното устройство ще извърши зарядния процес напълно автоматизирано. Тази технология работи само с акумулатори Traxxas iD. По-старите, без iD, Traxxas акумулатори, както и LiPo акумулатори на други прозиводители, могат да бъдат зареждани в ръчен режим чрез задаване на типа на акумулатора и скоростта на зареждане.

Грижа за LiPo акумулаторите.

Проверявайте LiPo акумулаторите след всяка употреба, за да се уверите, че не са повредени. Огледайте ги за наранени проводници, липсваща изолация и други признаци на повреда. Съхранявайте акумулаторите на хладно и сухо място. Ако сте използвали LiPo акумулаторите до активиране на LVD в модела (детектора за ниско напрежение), акумулаторите са близо до прага на ниско напрежение. LiPo акумулаторите не трябва да се оставят в това изтощено състояние. Ако планирате да ги използвате повторно същия ден, заредете ги отново. Ако не планирате да ги използвате повторно, свържете ги към Traxxas зарядното устройство и активирайте режима за съхраняване (Store), за да ги подготвите за съхранение.

Баланс по време на заряд на LiPo акумулатор.

Казва се, че LiPo акумулатора е "балансиран", когато всяка негова клетка е заредена с едно и също напрежение. Traxxas зарядните устройства винаги автоматично ще ви предложат да стартирате балансиращ заряд (Balance) на вашия LiPo акумулатор. Ако това не се случи или ако желаете да зададете ръчен режим на зареждане, винаги избирайте балансиращия метод на заряд. Защото това ще  удължите живота на вашия LiPo акумулатор. Детектора за ниско напрежение (LVD) във всички спийд контролери на Traxxas е програмиран да ви предупреждава, когато напрежението на батерията падне до 3,2V на клетка. Отчитането става посредством следенето на общото напрежение на LiPo акумулатора, не на напрежението на всяка отделна негова клетка. Например, ако включите 3-клетъчен LiPo акумулатор към вашия контролер, LVD ще ви предупреди, ако напрежението на акумулатора падне под 9,6V (3,2 х 3 = 9,6). Но ако акумулатора ви не е балансирана, тези 9,6V всъщност могат да представляват напрежения на отделните клетки от 3,3V, 3,3V и 3,0V. А клетка с напрежение 3.0V  е преразредена, което скъсява живота й, а от там експлоатационния срок на целия акумулатор. Зараждането с активен баланс (Balance) гарантира, че всяка клетка е еднакво заредена, така че при изправен акумулатор всяка клетка да е еднакво или почти еднакво разредена с останалите клетки от акумулатора.

Безопасността е на първо място.

Милиони устройства, захранвани с литиеви батерии, се използват ежедневно. Това са лаптопи, таблети, смартфони, фенерчета и дори автомобили. LiPo акумулаторите са безопасни и стабилни, докато се използват предпазливо и разумно. Но могат и да бъдат опасни, ако се използват неправилно. Например късо съединение или пробиване на LiPo акумулатор ще доведе до бързото му амортизиране, включително е възможно да възникне пожар. Никога умишлено не повреждайте LiPo акумулатор. Презареждането, преразреждането или неправилното зареждане на LiPo акумулатор също ще го унищожат. Винаги използвайте зарядно устройство, сертифицирано за LiPo акумулатори и винаги избирайте правилната настройка (ако има такава) за зарядния процес.

В редки случаи повреда или неправилно боравене с LiPo акумулатор или неизправност в зарядното устройство, могат да доведат до създаване на риск от пожар. Поради тази причина Traxxas препоръчва LiPo акумулаторите да се зареждат и съхраняват винаги в огнеупорен контейнер, далеч от запалими материали и повърхности.